11. Lossing av levende fisk

Lossing av levende torsk fra snurrevadfartøy er vanligvis til restitusjonsmerd og så overføring til mellomlagring. Lossing av levende fisk ved kai, rett inn på slaktelinje, gjennomføres oftest for hyse og i mindre grad for torsk. Det er i begge tilfeller viktig med god dialog opp mot mulige mottakere/kjøpere av levendefangst for å avklare kjøpers evne og kapasitet til mottak av denne typen leveranser.
Den mest vanlige formen for lossing, er bruk av vakuumpumper. Det er viktig å ta hensyn til de samme forholdene som ved pumping av fangst om bord.
Under tømming av hver enkelt tank om bord, er det vanlig å senke vannivået i tanken for å få større tetthet av fisk mot pumpemunnstykket. Ved senking av vannivået, faller også oksygennivået i sjøvannet og fisken er utsatt for stress eller død. Derfor bør det rigges slik at det alltid tilføres nok friskt sjøvann (minimum 80 prosent oksygenmetning), eller at vannet i tanken tilføres oksygen under lossing.
Lossing til kai
Lossing til kai er i dag mest vanlig for hyse og mye av erfaringene kommer fra hyseleveranser. Ettersom fisken føres rett inn på slaktelinjen, er det ingen sortering av skadet eller død fisk. Ved levering til kai, overføres fisken til en stor bulkløfter på land, og fortløpende videre til slaktelinjen. Etter bulkløfter kan slaktelinjen eksempelvis utformes slik: El-bedøver, bløgging, veiing og deretter sløying. For å unngå at for mye fisk er i bulkløfter, må det være et samspill mellom hastigheten båten overfører fisken med og slaktehastigheten. I bulkløfter på land er det også fare for lavt oksygennivå. Derfor må det ikke være for mye fisk for lenge i denne tanken. Det må kontinuerlig tilføres friskt sjøvann eller oksygen til tanken.
Lossing til restitusjonsmerd
Ved lossing til restitusjonsmerd skal fiskens tilstand vurderes på nytt og svekket eller død fisk skal sorteres ut. Dersom føringen er utført riktig, skal fisken ved lossing være sterkere enn når den kom om bord. Vanligvis er fisken så livlig at den kan påføres skade i kontakt med vegger og kanter. Dette må en ta hensyn til ved utforming av sorteringsbord og renner. Svekket fisk og fisk med skader som ikke ble oppdaget ved ombordtaking, skal tas ut.
Dersom det er stor forskjell i størrelsen på fisken, bør det vurderes å sortere i to størrelsesgrupper for å unngå kannibalisme. Tidlig sortering kan også gjøre senere slakting mer målrettet. Det anbefales ikke å sette stor torsk over 8 kg til levendelagring.
Ressurskontroll – mellomlagring eller FBA
Det er et krav om at fisk for levendelagring i sjø skal veies på art fortløpende ved landing, se landingsforskriften. All fisk skal veies rund og det er ikke tillatt med bruk av omregningsfaktorer for vektberegning. Det kan imidlertid søkes om dispensasjon fra veieplikten § 5. Ved innvilget dispensasjon, kan følgende metoder anvendes for å fastsette kvantumet landet levende fisk til merd: Veiing av hele levendefangsten, snittveiing på levende fisk (minimum 6 bulkveiinger) eller snittveiing av død fisk gjennom levering, se veileder. Dersom levende fisk benyttes for fastsetting av kvantum, må valgte metode ta hensyn til fiskevelferd ved at veiingen går fort og er skånsom for fisken.
Erfaringer fra næringsaktører
- Rutinene er veldig, viktige, og nye båter får god innføring i disse før første levering, samt oppfølging under første levering.
- Vakuum pumpes ut. Det er vanlig å bruke 2-3 timer på dette. Alt fra 7-15 tonn i timen. Det kommer an på hvor fort man klarer å sortere.
- Fisk over 8 kg tas ut og sløyes.
- Sorterer på samme måte som når fisken pumpes inn.
- Det er fint hvis mannskapet på båten flytter på slangen når de leverer, slik at man får spredt fisken. Man må også ha nok areal, og bunnen må være helt slett og uten groper, slik at fiskene ikke legger seg oppå hverandre.
- Landingsseddel skrives av fisker (søkt unntak for samtidighet). Fisken holdes adskilt mellom fartøy og føres på merd-nivå. Anlegget røktes hver dag, og det skrives løpende sluttseddel på død/døende fisk. Det er også søkt unntak på samtidighet på sluttseddel. Røkter har et eget skjema som fylles ut og som leveres til controller. Ved slakting skrives det sluttseddel. Den fisken som ikke er slaktet (ør bedriften overtar fra fisker), veies med bomvekt og det skrives sluttseddel på dette.
CodCluster
Lær mer:
- Bakken, Y. & Øye, E.R. (2022). Utvikling av system for automatisk veiing, telling og sortering av levende torsk. FHF Prosjekt 901597. MELBU SYSTEMS. Utarbeidet av Egga Utvikling AS i samarbeid med SINTEF Ocean.
- Kristoffersen, S., Tobiassen, T. & Esaiassen, M. (2024). Snurrevad – best og verst? Populærformidling fra Nofima januar 2024.
- Tobiassen, T., Joensen, S., Kristoffersen, S., Martinsen, G. Hansen, K., Olsen, S.H. & Esaiassen, M. (2024). Kvalitetsutfordringer på stor snurrevadtorsk – årsaker og mulige tiltak. Rapport 4/2024, Nofima, Tromsø.
- Øye, E.R. (2022). Utvikling av system for automatisk veiing, telling og sortering av levende torsk. MELBU SYSTEMS, SINTEF Ocean AS. 3. oktober 2022