3. Kvalitet og fiskevelferd

Fisk skal ikke utsettes for unødig belastning eller stress under fangst, ombordtaking eller levendelagring.
Etter Lov om dyrevelferd skal vi behandle levende dyr godt, i levendefangst er dette også nøkkelen til å lykkes.
Levendefangst er, som begrepet sier, et fiske for å holde fisken levende. Og jobben starter med riktig håndtering av redskap, skånsom ombordtaking og nok oksygenrikt sjøvann rundt fisken i alle operasjoner videre. Dersom mye fisk skades eller dør, er jobben ikke gjort riktig.
En stor andel av forbrukere i Europa forventer at fisk skal ha samme velferdsstandarder som andre dyr som produseres til mat. Det er også en utbredt oppfatning at villfanget fisk har bedre velferd enn oppdrettsfisk.
Lær mer:
- López-Mas, L., Claret, A., Arvisenet, G., del Castillo, R.R., Kallas, Z., Zuccaro, M. & Guerrero, L. (2023). European consumers’ beliefs about the main pillars of the sustainability: a comparison between wild and farmed fish. Aquaculture International, 31:4, 2035–2055.
- Olesen, I., Alfnes, F., Røra, M.B. & Kolstad, K. (2010). Eliciting consumers’ willingness to pay for organic and welfare-labelled salmon in a non-hypothetical choice experiment. Livestock Science, 127:2-3, 218–226.
- Solgaard, H.S. & Yang, Y.K. (2011). Consumers’ perception of farmed fish and willingness to pay for fish welfare. British Food Journal, 113: 8–9, 997–1010.
- Svalheim, R.A. (2023). Viktigheten av velferd for fisk. Næringsnytte prosjektåret 2023, 13, s 32.