13 Levende mellomlagring i merd (inntil 12 eller 20 uker) 

Flytting av levende torsk fra restitusjonsmerd til ordinær merd. Video: Martin Skjelvareid og Tor H. Evensen, Nofima

Etter 1–2 dager i restitusjonsmerd skal fisken være klar for overføring til ordinær merd. Fisk som overføres, skal kunne svømme selv. Ved flytting av fisk fra mottaksmerd til vanlig merd, kan en sy sammen hoppenettet på de to nøtene i en bredde som er lang nok til at den kan senkes ned mellom de to merdene og danne en kanal på 3–4 meter og 1–2 meters dybde. Ved å trenge forsiktig på fisken i mottaksmerden vil den svømme over. Trengingen kan enkelt gjøres ved å dra et tau under nota samtidig som en tørker opp notlinet bak tauet. 

Om en ikke trenger for hardt, vil fisken som ikke har løftet seg opp fra bunnen ligge igjen i nota som tilhører mottaksmerden når den restituerte fisken har svømt over. Fisk om ikke har løftet seg fra bunnen skal ikke overføres. Slik fisk har sannsynligvis skader som tilsier at den ikke bør være med videre i levendelagringen. 

Svømmeblæren er funksjonell, men det tar ennå cirka to uker før den har fått tilbake samme styrke som før punkteringen. Dermed bør fisken ha mest mulig ro de første 2–3 ukene.  

Når fisken står i merden, skal den røktes daglig og død fisk tas ut. Fisk som viser avvikende adferd, har åpne sår eller skader skal håves ut og avlives. 

Det er god velferd og god økonomi i å ta ut fisken før skadene utvikler seg, og fisken ikke kan brukes til konsum.  

Notlinet i hoppenettet på mottaksmerd og mellomlagringsmerd sys sammen. Foto: Bjørn-Steinar Sæther, Nofima
Når begge notlin senkes under vannoverflaten dannes en kanal mellom de to nøtene slik at fisken kan svømme gjennom. Foto Tor H. Evensen, Nofima
Flytting fra restitusjonsmerd til levende mellomlagring. Fisken lines forsiktig ut av mottaksmerden ved å dra et tau under noten slik at fisken trenges mot kanalen mellom nøtene Foto: Martin H. Skjelvareid, Nofima
Det kan være nødvendig å trenge torsken ganske tett før den svømmer over til merd for mellomlagring. Foto: Bjørn-Steinar Sæther, Nofima
Erfaringer fra næringsaktører
  • Vi følger de lovpålagte kravene. Det skal røktes daglig, men uværsdager kan forekomme. Det viktigste er at fisken får maksimert overlevelse, og får vedlikeholdt vekta.
  • Vi tar ut skadet fisk eller fisk som av ulike grunner begynner å svime etter overføring til merd. Maksimum 48 timer etter at fisken er levert av fartøy, skal død fisk plukkes ut.
  • Røktinga skjer ved at død fisk plukke ut, og man sjekker at anlegget ser ordentlig ut. Vi løfter ofte opp bunnen for å se om de har fått opp all død fisk. Vi rører ikke fisken før etter 24 timer, for da øker dødeligheten. Merdene inspiseres ukentlig, spesielt etter dårlig vær.
  • Fisken må stå 3 uker i merd, da får fisker bonus.

CodCluster