9.1 Restitusjon av fisk om bord i ordinært fiske
Fangster fra snurrevad og trål innebærer at mye fisk kommer om bord samtidig. I tradisjonelt fiske, med tørre mottaksbinger, vil alltid en del av fangsten ligge for lenge før bløgging. Det medfører dårlig fiskevelferd og mye blod i fileten. For å unngå dette, må fisken holdes levende frem til bløgging, altså ha fisken i føringstanker hvor den kan slaktes ut kontinuerlig eller restituerer før utslakt.

Restitusjon må være lang nok til at energilagrene i fiskens muskulatur blir gjenoppbygget, og blodsirkulasjonen i de store svømmemusklene (fileten) er redusert til opprinnelig nivå. Rosafargen i fileten blir dermed redusert eller borte. Erfaringsmessig vil dette ta minst 4−6 timer i ryggstykket til torsk (loins), mens det kan ta over 12 timer i buk. Dette avhenger av grad av utmattelse, og fisk som er utsatt for mye stress vil kreve betydelig lengere restitusjonstid enn 6−12 timer.
Ved skånsom fangst og gode forhold i føringstankene, er det mulig å bedre kvaliteten på fiskemuskelen ved at rødfargen reduseres. Er fangsten derimot ikke skånsom, slik at fisken får indre blødninger, vil blødningene vedvare en viss tid etter at skaden er påført.
Restitusjon om bord fungerer kun når fangst og restitusjon utføres riktig. Ellers er det bedre med konvensjonell bløgging og sløying direkte etter fangst.

Lær mer:
- Svanstrøm, C. (2015). Uthvilt torsk smaker best. Forskning.no, mandag 20. juli 2015.
- Digre, H. Tveit, G.M., Schei, M. & Øye, E.R. (2017). Toktrapport – Evaluering av ny slaktelinje ombord på Molnes april 2017. SINTEF report 2017:00369.
- Midling, K.Ø., Aas, K., Tobiassen, T., Akse, L., Isaksen, B., Løkkeborg, S., & Humborstad, O.B. (2005). Fangstbasert havbruk-mellomlagringsløsninger for den mindre kystflåten. Rapport 22/2005, Nofima, Tromsø.
- Olsen, S.H., Tobiassen, T., Evensen, T.H., Joensen, S. & Nilsen, H. (2018). Bygging og testing av mellomlagringstank for levendefisk (Optipro 3). Nofima Faktaark 2018. FHF prosjekt nr. 901274