13.2 Sortering på størrelse og spisere/ikke-spisere
Det er viktig å sortere stor og små fisk, da mindre fisk kan bli spist av større fisk. Dette gjøres enklest ved overføring til merd ved levering. Den største fisken, typisk over 6 kilo, bør sorteres ut om bord i båten og ikke settes i føringstank.
Fisken som ikke spiser, bør sorteres ut. Dersom for stor andel av fisken ikke spiser, bør alt slaktes ut.
Det er ikke etablert gode sorteringskriterier for spisere eller ikke-spisere. Fiskens egen motivasjon til å spise kan benyttes i sorteringen, for eksempel ved å utnytte at fisk som har appetitt vil forflytte seg til en annen merd der den får tilgang til fôr. Å utnytte fiskens egen adferd til å sortere seg selv, kan dermed ha potensial for videre metodeutvikling.
Lær mer:
- Mangor-Jensen, A., Kristiansen, T.S., & Humborstad, O.-B. (2020). Bestilling av risikovurdering: Kannibalisme hos villfanget torsk i fangenskap. Havforskningsinstituttet 2020.
- Sæther, B.S., Noble, C., Midling, K.Ø., Tobiassen, T., Akse, L., Koren, C., & Humborstad, O.-B. (2016). Velferd hos villfanget torsk i merd-Hovedvekt på hold uten fôring ut over 12 uker. Rapport 16/2016, Nofima, Tromsø.