15.1 Generelt om slakteprosedyrer
På fiskefartøy og slaktelinje er det mange ulike innretninger for bedøvelse, bløgging, utblødning, sløying og kjøling. Det nevnes derfor kun kort noen viktige prinsipp for å ivareta god fiskevelferd, god blodtømming og god kjøling av fisken. Se kvalitetsforskriften.

- Fisk som nylig har vært stresset i fangstredskap eller blir stresset under slakting, har mye blod i muskelen. Slikt «stressblod» forsvinner ikke selv med de best slakterutiner. Stresset kan reduseres, enten ved skånsomt fiske og hurtig avliving eller med levendehold i 6–12 timer for å restituere fisken.
- Bedøvelse bør benyttes ved slakting av fisk om bord, direkteleveranse på kai og ved levende mellomlagring. Ved slakting fra FBA, skal godkjent bedøvelse benyttes.
- Godkjent bedøvelse er enten bruk av slag, eller bruk av strøm. Bedøvelsen skal virke umiddelbart og fisken skal bløgges fortløpende etter bedøvelse og ikke komme til bevissthet igjen.
- Fisken bør avlives med en gang den kommer om bord eller inn på slakteanlegget, spesielt hvis den er stresset og utmattet. Hvis fisken er holdt levende, bør den avlives og bløgges så rasket som mulig uten unødig stress. På denne måten vil mesteparten av blodet være i de store blodårene i buken, og dette blodet lar seg fjerne ved rask bløgging og god utblødning.
- Bløggemetoden bør være kutting ned mot fiskens nakke på en eller begge sider, eller kverk. Det er viktig å bløgge raskt for å få til god utblødning. Fisk som ligger for lenge i luft før bløgging får rødlig filet.
- Det meste av blodet går ut av fisken i løpet av de første minuttene, men det anbefales at fisken får blø ut i 30 minutter.
- Utblødning i kjølt sjøvann bidrar til hurtig nedkjøling og en renere fisk. Hurtig nedkjøling er viktig for videre holdbarhet av fisken.

Lær mer:
- Film: Effekt av bløgging på stresset og ustresset fisk. FHF prosjekt: 901156. «Best Practice»-filmer om ny teknologi for økt kvalitet i hvitfisknæringen (2016).
- Film: Nofima om nedkjøling. FHF prosjekt: 901156. «Best Practice»-Filmer om ny teknologi for økt kvalitet i hvitfisknæringen (2016).
- Tobiassen, T. & Olsen, S.H. (2019). Ved bløgging av levende fisk forsvinner store deler av blodet i løpet av de første 3 minuttene. Nofima faktaark 2019.
- Veileder: Vert å vite om blod i fisk. Laget av Nofima i FHF prosjekt 901347.