6. Ombordtaking av levendefisk fra snurrevadpose

Når snurrevadsekken med fisk ligger klar ved siden av fartøyet, er det avgjørende for å drive levendefangst at fisken ikke ligger for lenge i posen ved skutesiden. Ifølge fiskere med erfaring på levendekonseptet, kan tiden i posen maksimalt være 45−60 minutter, men helst bør det være mindre enn 30 minutter.

Ombordtaking med sekking
Den enkleste formen for ombordtaking er å benytte det vanlige sekkeløftet og ta fisk om bord som under konvensjonelt fiske. Metoden er ikke særlig godt egnet for å ivareta levende fisk. Dersom sekking av fisk for levendelagring benyttes, skal det gjøres med lerretsløft – vannfylt pose – som er betydelig mer skånsomt for fisken.

Vakuumpumpe
Den mest vanlige ombordtakingsmetoden for snurrevadfartøy, er bruk av vakuumpumpe. Dette gjelder også ved levendefangst. Ved pumping senkes sekken ned og pumpeslangen/røret er festet i nedre ende av snurrevadsekken. Den mest vitale og spreke fisken svømmer ned på dypeste punkt i sekken og havner rett i pumpeslangen. Under ombordtaking skal fisken sorteres etter tilstanden, og den som ikke er levedyktig tas ut. Fisk som har ligget lenge ved skutesiden er mer stresset og bør vurderes ekstra nøye før den benyttes for levendelagring. I pumpeslag med stort antall flytere må disse sorteres ut til vanlig bedøvelse og bløgging.

Sammenlignet med sekking, gir pumping litt mindre innslag av finnesplitting og skrubbsår. Pumping anses som skånsomt for fisken, men det er også forhold med pumping som kan være utfordrende for levende fisk. Pumpetrykket anses å være viktig for overlevelse og hvordan torsken tåler pumpingen. Høye pumpetrykk gir høy fart på vannet og fisken, som gir økt risiko for å skade fisken i bend og når den kommer ut på sorteringsbordet.

Dimensjon og utforming av rørene har erfaringsmessig betydning for overlevelse. Rørdimensjon under 14 tommer kan være ugunstig for fisken. Særlig er stor fisk utsatt. Man må unngå skarpe vinkler slik at fisken ikke treffer «veggen» eller knekker ryggen. Bend på rørene må derfor være med så lang bue som praktisk mulig. Det er også avgjørende at fisken ikke utsettes for slagskader ved å treffe kanter eller vegger når den kommer ut av røret.
Riktig utforming av pumpesystemet og riktig bruk av pumpene, er viktig for skånsom overføring av torsk fra sekken til fartøyets levendetanker.
Erfaringer fra næringsaktører
- Med begrensing på 8 tonn vil det ta 20 minutter før siste fisk er i rommet. Så lenge fisken ligger i sekken og det ikke er dårlig vær, kan fisken ligge der uten problem.
- Når vi tar om bord fisken lar vi 70 prosent av fangsten ikke tørke i posen, fisken svømmer inn i sugerøret selv. De siste 30 prosentene tar vi inn ved å tørke mer på posen. Jo mer du presser inn i pumpa, jo raskere får du skader.
- Vi bruker sekkeløfter. Presenning inne i sekken, slik at fisken ligger i vann hele tiden. 700 kg fisk i hvert sekkeløft. I dårlig vær er sekking et problem, da sekken kan slå mot skutesida og ta livet av fisken.
- Det viktigste med ombordtaking ved pumping, er kortest mulig transportvei, samt minst mulig bend og svinger.
- Ikke bruk rør under 14 tommer. Dimensjoner under dette påvirker kvalitet og overlevelse.
CodCluster
Lær mer:
- Akse, L., Midling, K.Ø., Joensen, S., Tobiassen, T., Martinsen, G. (2011) Pumping av torsk og laks. Arbeidspakke 3: Hvitfisk – effekt av pumping. Nofima Rapport 9/2011.
- Espmark, Åsa Maria Olofsdotter; Humborstad, Odd Børre; Midling, Kjell Øyvind. Pumping av torsk og laks, faktorer som påvirker velferd og kvalitet. Nofima rapport 6/2012.
- Humborstad, O. B., Isaksen, B., Nilsson, J., Rindal, L., Pedersen, R., Enerhaug, B., … & Evensen, T. (2013). Teknologiutvikling for fangst, føring og håndtering av levende villfanget torsk. Rapport fra Havforskningen, Nr. 20-2013.