15.2 Sortering av sluttprodukter
Levendelagring gjennomføres med hensikt å levere fisk av topp kvalitet og dermed høy verdi. Men å holde fisken levende, er ikke en garanti for at sluttproduktet blir av topp kvalitet. Det kan for eksempel skje feil ved vurdering og sortering av fisk som skal inn i merd, eller være fisk som bør sorteres ut underveis i levendelagringen på grunn av skade eller avvikende adferd.
Ved filetering rett etter slakt vil en fort avdekke om det er kvalitetsfeil på fisken. Men ved eksport av hel fisk kan det være greit å være særlig oppmerksom på kvalitetsfeil som vanligvis ikke forekommer i ordinært fiske, men kan forekomme på levendelagret fisk. Fisk som bør sorteres ut av et høykvalitets-segment, er følgende:
- Fisk som ikke har spist og dermed er mager. Filet fra slik fisk, blir bløt og har uvanlig melkehvit farge, som oppfattes negativt.
- Fisk som har gått høyt i merden og blitt «solbrent», slik at skinnet på ryggen har bleknet.
- Fisk med skader som ikke er fanget opp ved sortering inn i merd.
I motsetning til torsk levert fra ordinært fiske, er denne fisken ikke kjølt ned om bord. Husk derfor å ha ekstra fokus på kjøling på fisk som slaktes på land.
Når alt er gjort korrekt, skal levendelagret torsk være av prima kvalitet.